Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2012 00:37 PARENTING - ΜΑΜΑ
Εκτύπωση PDF

Νέα μαμά

Πώς θα αποφύγετε τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

Το να είστε γονιός είναι ίσως ο πιο δύσκολος ρόλος που θα επιτελέσετε αλλά ταυτόχρονα ο πιο δημιουργικός και ευχάριστος. Για να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους πρώτους μήνες μαζί με το μωράκι σας, ακολουθήστε μερικά tips για να αποφύγετε τα 10 συχνότερα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς.

 

  1. Πιστεύετε οτιδήποτε ακούτε

Τις πρώτες εβδομάδες με το νεογέννητο μωρό σας, πιθανόν θα συμβουλεύεστε οποιονδήποτε σας επισκέπτεται και, αν δεν το κάνετε εσείς, πιθανόν καθένας που θα βλέπει το μωρό σας να σπεύδει να σας δώσει μια συμβουλή ή να σας πει τη γνώμη του για κάτι. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη για το ίδιο θέμα. Ωστόσο, η μόνη γνώμη που μετράει είναι η δική σας. Αν ακολουθείτε τις συμβουλές των τρίτων θα χάσετε το πιο δημιουργικό ρόλο της ζωής σας. Μπορεί κάποιες συμβουλές να είναι βοηθητικές, αλλά το ένστικτο είναι ο καλύτερος οδηγός. Θυμηθείτε ότι γνωρίζετε πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε.

  1. Υπερεκτιμάτε τον ελεύθερο χρόνο

Όταν θα αποχαιρετήσετε τους συναδέλφους σας στο γραφείο γιατί φεύγετε με άδεια εγκυμοσύνης μη φαντάζεστε ότι θα κάνετε διακοπές. Στην πραγματικότητα ξεκινάτε μια καινούργια δουλειά, με ένα πολύ απαιτητικό αφεντικό που δεν σας αφήνει ελεύθερο χρόνο ούτε τα σαββατοκύριακα. Φυσικά και δεν χρειάζεται να τρομάζετε. Απλά οι έξοδοι, οι συναντήσεις με φίλους και το μαγείρεμα για δείπνο μπορεί να μην ταιριάζει με το πρόγραμμα του μωρού σας. Προγραμματίστε μια εργασία ή δραστηριότητα για κάθε ημέρα που να είναι ρεαλιστική και εφικτή. Στο τέλος της ημέρας θα δείτε πως θα είστε ικανοποιημένη που προλάβατε να κάνετε έστω και κάποια από τα πράγματα από αυτά που είχατε προγραμματίσει.

Ελεύθερος χρόνος

  1. Παραμελείτε το σύντροφό σας

Είναι κατανοητό ότι πολλές φορές μπορεί να παραμελείτε το σύντροφό σας, ειδικά αν είστε κουρασμένη μετά από μια ημέρα που θηλάζατε, ηρεμούσατε, αλλάζατε το μωρό σας. Ωστόσο είναι σημαντικό η σχέση με τον σύντροφό σας να είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας. Εστιάστε την προσοχή και την φροντίδα σας στο μωρό που σας έχει τόση ανάγκη, αλλά ζητάτε που και που από συγγενείς ή φίλους να κάνουν babysitting για 2-3 ώρες, ώστε να έχετε την ευκαιρία να βγείτε έξω σαν ζευγάρι.

  1. Αφήνετε τον εαυτό σας τελευταίο

Η φροντίδα του εαυτού σας μετά τη γέννηση του μωρού σας είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Ξεκλέψτε χρόνο για να μιλήσετε στους φίλους σας ή για να πάτε μια βόλτα, να πάρετε καθαρό αέρα, να ασκηθείτε. Πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας για να νιώθετε καλά γιατί όσο πιο χαρούμενη είστε τόσο καλύτερη μητέρα θα γίνετε.

  1. Δεν μοιράζεστε το φορτίο

Μπορεί να αισθάνεστε ότι είστε η πιο ειδική για να φροντίσετε το μωρό σας, αλλά είναι σημαντικό να αφήσετε χώρο και στο σύντροφό σας να συμμετέχει στην φροντίδα του μικρού σας. Όταν αναλαμβάνει εκείνος φροντίστε να μην ασκείτε κριτική και αφήστε τον να πάρει πρωτοβουλίες.

  1. Υποθέτετε ότι θα συμβούν τα χειρότερα

Ακόμα και τα πιο υγιή μωράκια μπορούν να παρουσιάσουν κάποιο εξάνθημα, κολικούς ή διάρροια και αυτό δεν χρειάζεται να σας πανικοβάλλει. Στη σημερινή εποχή έχουμε την εντύπωση ότι μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα, ενώ αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Σαν νέα μαμά είναι πιθανό να ανησυχείτε για το κάθετι επειδή δεν είχατε βιώσει πριν μια ανάλογη εμπειρία. Αν μάθετε, όμως, να χαλαρώνετε όταν το παιδί σας είναι ακόμα μωρό δεν θα ανησυχείτε τόσο πολύ για τα περίεργα πράγματα που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία, όπως για παράδειγμα αν το μικρό σας αποφασίσει ότι δεν θα τρώει συγκεκριμένα φαγητά!

  1. Συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα μωράκια

Το κάθε μωράκι έχει τις ιδιαιτερότητες του και τη δική του φάση ανάπτυξης μέσα στα αποδεκτά όρια. Μην εστιάζετε στο τι μπορούν να κάνουν τα άλλα μωράκια και μη συγκρίνετε τις επιδόσεις τους με τις επιδόσεις του δικού σας μικρού. Αν το δικό σας αργεί λίγο περισσότερο να μπουσουλήσει ή να περπατήσει δεν σημαίνει ότι έχει κάποια πρόβλημα στην ανάπτυξη.

  1. Δεν κοιμάστε αρκετά

Μην κάνετε το λάθος να ξεχάσετε τον ύπνο σας. Προσπαθήστε να ξαπλώνετε το μεσημέρι για ένα σύντομο υπνάκο καθημερινά ή τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα. Αν είστε κουρασμένη μονίμως θα χάσετε πολλά από τις πρώτες αυτές στιγμές με το μικρό σας. Σίγουρα για να τα καταφέρετε χρειάζεται να θυσιάσετε κάτι άλλο αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βάλετε προτεραιότητες. Για παράδειγμα είναι πιο σημαντικό να κοιμηθείτε από το να μαζέψετε τα πιάτα.

Ξοδεύετε πολλά

  1. Ξοδεύετε πολλά χρήματα

Το μωρό σας θα αλλάξει τη ζωή σας αλλά θα φέρει και μεγάλες αλλαγές στο πορτοφόλι σας αν πέσετε στην παγίδα να αγοράζετε συνεχώς πράγματα που στην ουσία δεν είναι και τόσο χρήσιμα. Για να μην ξοδέψετε αλόγιστα χρήματα, συμβουλευτείτε έναν πιο έμπειρο γονιό για τα πράγματα που είναι όντως απαραίτητα. Μην κάνετε σπατάλες σε ρούχα καθώς πολύ σύντομα το μωρό σας θα μεγαλώσει και θα χρειάζεται μεγαλύτερο νούμερο. Όσον αφορά στα παιχνίδια, ένα μωρό είναι ευτυχισμένο ακόμα και αν παίζει με την ίδια κούκλα ξανά και ξανά. Συνεπώς είναι καλύτερο να κάνετε οικονομία για αργότερα.

  1. Δεν αποτυπώνετε τις στιγμές

Φροντίστε να τραβάτε φωτογραφίες, να κρατάτε ημερολόγιο ή να τραβάτε σε βίντεο το μωράκι σας για να αποτυπώνετε τις στιγμές στην καθημερινότητα σας οι οποίες θα είναι μοναδικές. Για τέλειες φωτογραφίες με το μωρό σας συμβουλευτείτε και το άρθρο: «I shot the… baby»!

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά