Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 23:44 PARENTING - ΜΑΜΑ
Εκτύπωση PDF

Εργαζόμενη μητέρα

Τα θετικά και αρνητικά για τον γονιό που θα αποφασίσει ή θα αναγκαστεί να μείνει σπίτι με τα παιδιά του.

Είστε σε δίλημμα; Σκέφτεστε να αφήσετε τη δουλειά σας για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας; Ζυγίστε τα αρνητικά και τα θετικά μιας τέτοιας απόφασης και δείτε πώς θα είστε εσείς περισσότερο ευτυχισμένοι. Αν οι σημερινές δυσκολίες στην αγορά εργασίας σας αναγκάζουν να παραμείνετε σπίτι, χαρείτε τις στιγμές που θα είστε μαζί με το παιδί σας!


Γονείς στο σπίτιΠλεονεκτήματα:

 • Το ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί σας εξαρτάται από την καθημερινή και διαρκή επαφή μαζί του. Θα του αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο και θα αναπτύξετε ισχυρούς δεσμούς.
 • Θα αναλάβετε την ανατροφή του μικρού σας χωρίς να εξαρτάστε από την φροντίδα κάποιου τρίτου (π.χ. κάποιας νταντάς που μπορεί τον επόμενο μήνα να βρει άλλη δουλειά ή από κάποιο βρεφικό ή παιδικό σταθμό).
 • Θα είστε μαζί του όταν θα κάνει τα πρώτα του βηματάκια και θα πει τις πρώτες λεξούλες.
 • Θα του αφιερώσετε άπλετο χρόνο και θα αναλάβετε τη διαπαιδαγώγησή του, και τη συναισθηματική του ανάπτυξη με τον τρόπο που θεωρείτε εσείς ότι είναι ο καλύτερος για το παιδί σας.
 • Αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά με έναν μισθό, θα διαπιστώσετε ότι ο γονιός που μένει στο σπίτι με τα παιδιά έχει και λιγότερο άγχος. Πολλοί γονείς αποφασίζουν να μείνουν σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους επειδή δεν μπορούν να βρουν ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένειά τους.

Μειονεκτήματα

 • Η μοναξιά είναι το πρώτο μειονέκτημα. Ειδικά αν κάνετε μια δουλειά που σας επιτρέπει να συναναστρέφεστε με πολύ κόσμο, πιθανόν να είναι ένα μικρό σοκ να βρεθείτε στο σπίτι σας με μόνη παρέα το μικρό σας.
 • Αν η δουλειά σας είναι σημαντικό στοιχείο για το πώς βλέπετε τον εαυτό σας, τότε πιθανόν να αισθανθείτε ότι έχετε χάσει την ταυτότητά σας.

Μαμά στο σπίτι

 • Οι άχαρες δουλειές σε ό,τι αφορά την ανατροφή και φροντίδα του μικρού σας (όπως π.χ. να αλλάζετε συνέχεια πάνες) πιθανόν να σας κουράσουν ή να σας φανούν ενοχλητικές. Ίσως χρειαστεί να προσπαθήσετε αρκετά για να βρείτε μια πηγή ευχαρίστησης ή προσωπικής ικανοποίησης.
 • Παρόλο που δεν θα σπαταλάτε χρήματα για νταντάδες ή παιδικούς σταθμούς, το να μένει ο ένας γονιός σπίτι σημαίνει ότι πρέπει να είστε πάλι προσεκτικοί σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών σας.
 • Ένα μειονέκτημα που αφορά κυρίως το μικρό σας είναι ότι θα χάσει τη ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί με άλλα παιδάκια στην ηλικία του στον παιδικό σταθμό.
 • Φροντίστε να συζητήσετε με τον σύντροφό σας την απόφαση σας να μείνετε ή όχι στο σπίτι με τα παιδιά καθώς είναι πιθανόν να έχει διαφορετική άποψη και αυτό να δημιουργήσει ένταση στη μεταξύ σας σχέση.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά