Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 23:55 PARENTING - ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Εκτύπωση PDF

Συνέντευξη με την συγγραφέα Άννα Παπαϊωάννου

Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Άννα Παπαϊωάννου για το βιβλίο της "Έχω μια ιδέα" και δεν μπορούσαμε να την κρατήσουμε κρυφή.

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς έφτασε στα αυτιά μας η ευχάριστη είδηση πως οι εκδόσεις Key Books αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν και στο παιδικό βιβλίο. Εγκαινίασαν, μάλιστα, την παρουσία τους στον χώρο με 3 ιστορίες της βραβευμένης Ισπανίδας συγγραφέως, Marta Altés, που αγαπήθηκαν αμέσως από το παιδικό κοινό.

Φαντάζεστε, λοιπόν, τον ενθουσιασμό μας, όταν μάθαμε ότι ανακάλυψαν ένα παρόμοιο συγγραφικό διαμάντι στην χώρα μας. Ο λόγος για την Άννα Παπαϊωάννου και το βιβλίο της «Έχω μια Ιδέα».

Φυσικά, δεν χάσαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της και να μάθουμε τα πάντα τόσο για την ίδια όσο και για τις φορές που φώναξε, όπως και ο πρωταγωνιστής πιτσιρίκος του βιβλίου της: «Έχω μια ιδέα!».

 

 «Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη και είμαι καλά αφού μεγάλωσα με πολλή αγάπη και φροντίδα», ξεκινάει να μας λέει με χιούμορ. «Σπούδασα Παιδαγωγικά και έπειτα Τέχνη στην Εκπαίδευση (Artand Designin Education) στην Αγγλία. Από τότε στριφογυρνούσε στο μυαλό μου η ιδέα για ένα παιδικό βιβλίο, μόνο που κάποια πράγματα θέλουν τον χρόνο τους για να ωριμάσουν».

 

Και μετά τις συστάσεις η συζήτηση βγαίνει αβίαστα. Οι ερωτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και κάθε απάντηση μας εξάπτει όλο και περισσότερο τον ενδιαφέρον.

Πες μας μερικά πράγματα για το βιβλίο και την ιστορία; Αλήθεια, τι γεννήθηκε πρώτο: η ιστορία ή οι εικόνες;

Πρώτα απ’ όλα γεννήθηκε αυτός ο πιτσιρίκος, με το δαχτυλάκι του όρθιο να δείχνει την ιδέα! Έπειτα ο τίτλος του βιβλίου και τέλος τα κείμενα. Συνήθως οι λέξεις και οι εικόνες περπατάνε παράλληλα αλλά για μένα είναι πιο εύκολο να σκέφτομαι σε εικόνες. Τα πολλά λόγια με μπερδεύουν!

Ποια είναι η αγαπημένη σου εικόνα από το βιβλίο;

Η αγαπημένη μου εικόνα είναι αυτή που δείχνει τον παππού, να κάθεται χαμογελαστός στην πολυθρόνα του και μετά να παίζουν και να φτιάχνουν ιστορίες με τον πιτσιρίκο. Έχω πολύ έντονες μνήμες από τα παιχνίδια και τις ιστορίες που φτιάχναμε με τον παππού μου, οπότε μου δημιουργεί πολύ ζεστά συναισθήματα. Εδώ βρίσκεται όλη η ουσία της παιδικότητας. Ασφάλεια, παιχνίδι, φαντασία και αγάπη.

Πως αισθάνεσαι που η ΙΔΕΑ σου να φτιάξεις ένα βιβλίο έγινε πραγματικότητα;

Τεράστια χαρά! Ακόμα καμιά φορά αν δω το βιβλίο μου στη βιτρίνα κάποιου βιβλιοπωλείου, ξαφνιάζομαι! Αναρωτιέμαι πως βρέθηκαν τα σχέδιά μου από το συρτάρι του γραφείου μου, στο ράφι ενός βιβλιοπωλείου. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπω την ιδέα μου ολοκληρωμένη και χαίρομαι που μπορώ να την μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους. Μεγαλύτερη χαρά θα νιώσω βέβαια αν το βιβλίο το αγαπήσουν τα παιδιά-και οι γονείς- και νιώσω ότι έστω και λίγο βοήθησα στο να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους.

Πως νιώθεις για την συνεργασία με τoν οίκο KeyBooks;

Ο εκδοτικός οίκος Key Books, αν και σχετικά νέος στον χώρο, κατάφερε να αποδείξει ότι αν έχεις όρεξη, πάθος και δημιουργικότητα, όλα γίνονται. Αποτελείται από ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες και όραμα. Από την αρχή της συνεργασίας μας ένιωσα μεγάλη εμπιστοσύνη και ήμουνα σίγουρη πως το αποτέλεσμα θα ήταν κάτι παραπάνω από καλό. Και έτσι έγινε. Πιστεύω πως το «Έχω μια ιδέα!» είναι απλά η αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας!

Έχεις ΙΔΕΑ για το επόμενό σου βιβλίο; Το σχεδιάζεις ήδη ή κάνεις διάλειμμα;

Ιδέες υπάρχουν! Διάλειμμα δεν γίνεται, μιας και αν έχεις εξασκήσει το μυαλό και τη φαντασία σου, μπορεί να σου έρχονται ιδέες ανά πάσα στιγμή, άσχετα αν δεν «χρησιμοποιηθούν» όλες. Γιαυτό έχω πάντα μαζί μου ένα μικρό τετραδιάκι, όπου καταγράφω τις ιδέες μου και ό,τι μου κάνει εντύπωση. Κάτι σχεδιάζεται, αλλά λέω να το κρατήσω μυστικό προς το παρόν...!

 

Και τέλος μια ερώτηση αγαπημένη που, για εμάς, λέει πάντα πάρα πολλά για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

 

 

Τι βλέπεις από το παράθυρό σου; Τι θα ήθελες να βλέπεις;

Βλέπω από πολλά παράθυρα κάθε μέρα. Το παράθυρο του δωματίου μου, το παράθυρο του ηλεκτρικού, το παράθυρο στην δουλειά μου. Βλέπω εικόνες της πόλης. Ανθρώπους, μπαλκόνια, αυτοκίνητα. Δεν βλέπω πολλά χρώματα και δέντρα. Αυτά θα ήθελα να βλέπω περισσότερο. Δέντρα, πολύ πράσινο και  θάλασσα.

 

Λεπτομέρειες για το πρώτο βιβλίο της Άννα Παπαϊωάννου, "Έχω μια ΙΔΕΑ" θα βρείτε εδώ.

 

Καλή ανάγνωση!

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά