Βελτιώστε την σχέση με το παιδί σας

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 00:19 PARENTING - POSITIVE PARENTING
Εκτύπωση

Βελτιώστε την σχέση με το παιδί σας

5 καθημερινές αλλαγές που θα βελτιώσουν την σχέση με το παιδί σας

Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, οι υποχρεώσεις και οι καθημερινές δραστηριότητες δεν αφήνουν πολλές φορές χώρο για να περάσετε όσο χρόνο θα θέλατε με το μικρό σας. Μάλιστα είναι πιθανό να κάνετε ή να λέτε πράγματα που ορκιζόσασταν ότι δεν θα κάνατε ποτέ. Επειδή όμως όλες οι σχέσεις θέλουν δουλειά, για να βελτιώσετε τη σχέση με το μικρό σας, εντάξτε στην καθημερινότητά σας πέντε απλά βήματα.

  1. Παιχνίδι.Αφιερώστε έστω και 5 λεπτά την ημέρα για να παίξετε με το μικρό σας, κατά τη διάρκεια του οποίου εκείνο θα αποφασίσει τι θα κάνετε και θα σας κατευθύνει (χωρίς φυσικά να θυσιάζετε τους κανόνες ασφαλείας). Ακόμα και αν σας ζητήσει να παίξετε μαζί του ένα παιχνίδι που δεν σας αρέσει ή να μεταμφιεστείτε για να παρουσιάσετε παρέα ένα θεατρικό, κάντε το αφήνοντας κατά μέρος το ρόλο του γονιού.
  2. Ενσυναίσθηση. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε να φουντώνετε από θυμό ή έντονη την επιθυμία να φωνάξετε όταν ξεσπάει ή αρνείται να συνεργαστεί, δοκιμάστε να διαχειριστείτε την έντασή σας και να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους αντιδρά έτσι. Χωρίς να παρεκκλίνετε από τα όρια που έχετε θέσει, δώστε του να καταλάβει ότι κατανοείτε τον θυμό του, την λύπη ή την απογοήτευσή του. Πάρτε το αγκαλιά προσπαθώντας να το καθησυχάσετε με την αγάπη σας και όχι να το αντιμετωπίσετε με τις φωνές σας. 
  3. Χρόνος για τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο σε όσες δραστηριότητες σας χαλαρώνουν και σας ευχαριστούν καθώς αν είστε ικανοποιημένοι αυτό θα αντικατοπτρίζεται και στη σχέση με τα παιδιά σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Ποιες συνήθειες κάνουν μια μαμά ευτυχισμένη;».
  4. Συνέπεια.Φροντίστε να είστε συνεπείς σε όσα λέτε στο μικρό σας, όχι μόνο για τις υποσχέσεις που δίνετε αλλά για τα όρια που θέτετε. Αν το μικρό σας συνειδητοποιήσει ότι δεν τηρείτε όσα λέτε, θα συνεχίσει να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο θεωρώντας αυτονόητο ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες. 
  5. Γλυκιά καληνύχτα.Κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί δείξτε του την αγάπη σας και πείτε του πόσο χαρήκατε για κάτι που έκανε μέσα στην ημέρα. Θα είναι η πιο γλυκιά καληνύχτα.