Το λεξικό των γονιών

Υπάρχουν 61 καταχωρήσεις στο λεξικό.
Αναζήτηση για όρους στο λεξικό
Αρχίζει με Περιέχει Ακριβής όρος Μοιάζει με
Όρος Ορισμός
Σαλμονέλα

Ένα γένος παθογόνων βακτηριδίων που προκαλούν ασθένειες στο στομάχι και τα έντερα. Συνολικά οι ασθένειες αυτές ονομάζονται σαλμονέλωση.

Σαλμονέλωση

Λοίμωξη που προκαλείται από ένα γένος παθογόνων βακτηριδίων, την σαλμονέλα.Τα κύρια συμπτώματα της είναι: Πυρετός,πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά, ναυτία, εμετός,διάρροια. Αυτά εμφανίζονται συνήθως από 6 έως 72 ώρες μετά την προσβολή από το βακτήριο και διαρκούν από 4 έως 7 ημέρες. Η ασθένεια τις περισσότερες φορές υποχωρεί μόνη της, χωρίς να χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ξεκούραση και λήψη πολλών υγρών.

Σιμεθικόνη

Η σιμεθικόνη έχει γρήγορη δράση για άμεσα αποτελέσματα και συνίσταται από την Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών. Είναι κατάλληλη για εγκύους, στη γαλουχία, διαβητικούς και για παιδιά από 6 ετών. Δεν έχει διαπιστωθεί καμία παρενέργεια και μπορεί να συγχορηγηθεί με φάρμακα αντιμετώπισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή και δυσκοιλιότητας.

Στοματίτιδα

Μόλυνση από τον μύκητα Candida Albigans. Συχνή σε νεογέννητα και βρεφη που θηλάζουν ή που χρησιμοποιούν μπιμπερό το οποίο δεν έχει επαρκώς αποστειρωθεί. Εκδηλώνεται με άσπρα στίγματα στην στοματική κοιλότητα, που ίσως αρχικά τα προσπαράσετε νομίζοντας πως είναι υπολείμματα γάλακτος. Σπεύστε στον γιατρό σας για αγωγή! Μην φοβάστε: η στοματίτιδα δεν είναι ούτε μεταδοτική ούτε επικίνδυνη.

Στραβισμός

Παθολογική κατάσταση κατά την οποία τα μάτια δεν είναι παράλληλα. Η συχνότητα εμφάνισης στραβισμού στα παιδιά είναι περίπου 4%.

Σύμφυση χειλέων αιδοίου

Η σύμφυση των χειλέων του αιδοίου είναι μια συχνή κατάσταση στα μικρά κορίτσια. Σε αυτήν, οι δύο πλευρές των χειλέων συνενώνονται στην μέση γραμμή μεταξύ τους και κρύβουν την είσοδο του κόλπου. Αυτή η συνένωση συνήθως σπάει και τα χείλη διαχωρίζονται μεταξύ τους φυσικά και στην πορεία του χρόνου, για την συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πριν την έναρξη της πρώτης περιόδου στο κορίτσι. Δεν χρειάζεται συνήθως καμία αντιμετώπιση ούτε συνιστάται, γιατί μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο και άγχος στο κορίτσι χωρίς λόγο. Σε κάποιες περιπτώσεις η πρόωρη αντιμετώπιση αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθούν εκ νέου και πραγματικές συμφύσεις που αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα.

Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερ

Μία διαταραχή με τρία βασικά χαρακτηριστικά: υπερκινητικότητα, αυθορμητισμό και έλλειψη προσοχής. Συνήθως εμφανίζεται πριν την ηλικία των 4 ετών, αλλά διαφεύγει της προσοχής, αφού σχεδόν όλα τα νήπια είναι ενεργητικά και ασυγκράτητα. Μέχρι και σήμερα η διάγνωση γίνεται με ερωτηματολόγια, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και το τεστ Παυλίδη για την επιβεβαίωση της νόσου σε ορισμένες κλινικές.

Συσπάσεις Braxton Hicks

Μη τακτικές συσπάσεις της μήτρας που παρουσιάζονται κατά την εγκυμοσύνη και γίνονται αντιληπτές εντονότερα στη διάρκεια του 3ου τριμήνου. Οι συσπάσεις αυτές δεν προκαλούν ούτε ωρίμανση ούτε διαστολή του τραχήλου.

Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά