Το λεξικό των γονιών

Υπάρχουν 61 καταχωρήσεις στο λεξικό.
Αναζήτηση για όρους στο λεξικό
Αρχίζει με Περιέχει Ακριβής όρος Μοιάζει με
Όρος Ορισμός
Φθορίαση

Πάθηση των δοντιών κατά την οποία η αδαμαντίνη παρουσιάζει κηλίδες λευκού ή καστανού χρώματος, ενώ η εξωτερική επιφάνεια του δοντιού γίνεται τραχιά και εύθρυπτη. Οφείλεται σε υπέρμετρη λήψη φθορίου κατά την περίοδο διάπλασης των δοντιών ως αποτέλεσμα του υπέρμετρου ζήλου μερικών γονιών, που φροντίζουν τα δόντια των παιδιών τους με σκευάσματα φθορίου και συχνές φθοριώσεις, σε συνδυασμό με το νερό ορισμένων περιοχών που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Εάν το νερό της περιοχής σας έχει πολύ φθόριο, συζητήστε με τον οδντίταρο σας το ενδεχόμενο να πίνει το παιδί νερό της βρύσης μέχρι τα 7-8 του χρόνια και, παράλληλα, να λαμβάνεισυνταγογραφημένα συμπληρώματα φθορίου. Τέλος, εάν το παιδί σας ήδη πάσχει από φθορίωση, απευθυνθείτε και πάλι στον γιατρό σας, αφού αυτός και μόνος αυτός μπορεί να απαλλάξει τα δόντια του παιδιού σας από τις δυσχρωμίες.

Φθόριο

Χημικό στοιχείο που σε μορφή ανόργανων ενώσεων περιέχεται βασικά στα κόκκαλα των ζώων και του ανθρώπου και ιδιαίτερα στα δόντια. Στον οργανισμό το φθόριο εισέρχεται με το πόσιμο νερό, στο οποίο περιέχεται με φυσικό ή τεχνητό τρόπο. Επιπλέον, άλατα φθορίου προσθέτονται σε διάφορα σκευάσματα στοματικής υγιεινής, όπως οδοντόπαστες και στοματοπλύματα με σκοπό την ενίσχυση της αντοχής των οδοντικών ιστών στην τερηδογόνο δράση. Ως εκ τούτου, η ανεπάρκεια φθορίου στον οργανισμό προκαλεί τερηδόνα στα δόντια , ενώ η αυξημένη ποσότητα προκαλεί φθορίαση. Όταν ανευρίσκεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνο, γιατί δεσμεύει πολλά βιολογικά χρήσιμα στοιχεία (φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α.) οπότε διαταράσσεται το ισοζύγιό τους στον οργανισμό.

Φίμωση

Η φίμωση είναι το στένωμα της δερματικής πτυχής που βρίσκεται στην άκρη του πέους (ακροποσθίας), έτσι ώστε να μην μπορεί να αποκαλύπτεται η βάλανος του πέους. Είναι μια κατάσταση πολύ συχνή στα παιδιά, αλλά σπάνια παθολογική: κατά τη γέννηση τα περισσότερα νεογνά έχουν φίμωση, στην ηλικία περίπου των 3 ετών το ποσοστό φθάνει στο 5% και στην ηλικία των 17 ετών είναι γύρω στο 1%.Η σοβαρή φίμωση στα βρέφη είναι αποτέλεσμα συγγενούς ανωμαλίας ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά οφείλεται σε απότομους χειρισμούς, χρόνια λοίμωξη και κακή υγειινή στην περιοχή.

Φραουλοειδές αιμαγγείωμα

Σημάδι της γέννησης που προξενείται από διευρυμένα και αυξημένα σε αριθμό αγγεία της συγκεκριμένης περιοχής. Μπορεί να μην απειλεί άμεσα την ζωή του μικρού σας, αλλά πρέπει να το δεί παιδοδερματολόγος αφού, εάν είναι μεγάλο σε μέγεθος και σε εμφανές σημείο και δεν θεραπευτει, μπορεί να έχει ψυχολογικές προεκτάσεις, λόγω της αντιαισθητικής εικόνας του.

Φυλικό οξύ

Μια βιταμίνη τύπου Β, η οποία προφυλάσσει το έμβρυο από γενετικές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως είναι οι ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης (π.χ.δισχιδής ράχη), αλλά και μειώνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό λιποβαρές. Ακόμα, έρευνες έχουν δείξει πως το φυλικό οξύ ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο της αποκόλλησης του πλακούντα και της προεκλαμψίας , δύο καταστάσεων που ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων. Η πιο σημαντική περίοδος για να λαμβάνετε φυλικό οξύ είναι 2-3 μήνες προ της επίτευξης εγκυμοσύνης, πρίν δηλαδή να αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να μείνετε έγκυος. Ο λόγος είναι πως "γεμίζουν οι αποθήκες" του οργανισμού από αυτήν την τόσο απαραίτητη βιταμίνη κι έτσι αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να υπάρξει μια καλή έκβαση στην κύηση! Επομένως, είναι μια πολύ καλή ιδέα να ξεκινήσετε να λαμβάνεται φυλικό οξύ αμέσως μόλις αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη ή να παίρνετε γενικά κάποιες πολυβιταμίνες που περιέχουν φολικό οξύ(πάντα με την συμβουλή του γυναικολόγου σας).

Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά