Το λεξικό των γονιών

Υπάρχουν 61 καταχωρήσεις στο λεξικό.
Αναζήτηση για όρους στο λεξικό
Αρχίζει με Περιέχει Ακριβής όρος Μοιάζει με
Όλα A B K R S T Α Β Γ Δ Ε Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Page:  « Prev 1 2 3 4 5 Next »
Όρος Ορισμός
Εμβρυϊκό σμήγμα

Τυρώδεις λιπαρή ουσία που καλύπτει το δέρμα των νεογέννητων και θεωρείται ότι προστατεύει από επιφανειακές μολύνσεις.

Έμμηνος κύκλος

Το διάστημα από την πρώτη ημέρα της περιόδου μιας γυναίκας μέχρι την ημέρα πριν την επόμενη εμμηνορρυσία. Η διάρκεια του κύκλου μπορεί να ποικίλει από τη μία γυναίκα στην άλλη και από τον ένα κύκλο στον άλλον και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 23 και 35 ημερών.

Ενδομήτριο

Η λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας

Ενδομητρίωση

Παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ιστός του ενδομητρίου αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται συμφύσεις.

Επισειοτομή

Χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την πλάτυνση της εξόδου του κόλπου στον τοκετό. Η επέμβαση συμβάλλει στο να μη δημιουργηθούν τραύματα στο περίνεο από το δικό σας «σπρώξιμο» προκειμένου να βγει το παιδί από τον κόλπο. Βέβαια, η επέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη. Οι ρήξεις μπορούν να αποτραπούν εάν σταματήσετε να πιέζετε όταν βγαίνει το κεφάλι του μωρού σας, επιτρέποντας στη μήτρα να το απωθήσει σταδιακά και όχι απότομα. Η επισειοτομή πρέπει να γίνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: •Eάν το κεφάλι του μωρού είναι πολύ μεγάλο και το άνοιγμα του κόλπου σας μικρότερο •Eάν η γέννηση πρέπει να γίνει πριν προλάβει το περίνεο να ανοίξει σιγά σιγά •Eάν το μωρό σας βρίσκεται σε κίνδυνο ή σε ισχιακή προβολή (βγαίνει με τα πόδια) και ο τοκετός παρουσιάζει επιπλοκές
•Eάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τις ωθήσεις και πιέζετε απότομα. Για να αποφευχθεί λοιπόν η δημιουργία πληγής σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή, που θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί, πρέπει να γίνει μία τομή 3-4 εκατοστών.

Θαλασσαιμία

Ο όρος θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και παρουσιάζεται συχνότερα στους Ασιάτες, στους μαύρους και στους λαούς της Μεσογείου. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος. Υπάρχουν περιπτώσεις που ορισμένα άτομα είναι φορείς του γονιδίου της θαλασσαιμίας, αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με τη διαταραχή αυτή, πλην μιας ελαφράς αναιμίας. Τα άτομα αυτά έχουν το αποκαλούμενο στίγμα μεσογειακής αναιμίας. Συνεπώς, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις σοβαρές και με την σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση, τα άτομα με θαλασσαιμία μπορούν να ζήσουν πλέον πολλά χρόνια.

Ισχιακή προβολή

Θέση του εμβρύου, κατά την οποία το κεφάλι βρίσκεται προς τα πάνω.Τα περισσότερα μωρά βρίσκονται σε ισχιακή προβολή ως την 32η εβδομάδα περίπου της εγκυμοσύνης. Έπειτα, έρχονται μόνα τους στην κεφαλική στάση. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις εμβρύων που δεν γυρίζουν και παραμένουν σε ισχιακή προβολή. Αν σε κάποιον προγεννητικό έλεγχο (γύρω στις 36 εβδομάδες) ο γιατρός σας υποψιαστεί ισχιακή προβολή, θα σας συστήσει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα για να βεβαιωθεί. Αν το μωρό σας δεν έχει ήδη γυρίσει, μπορεί στο στάδιο αυτό να δυσκολεύεται - καθώς το μέγεθός του είναι πλέον τέτοιο που δεν του αφήνει αρκετό ελεύθερο χώρο στον αμνιακό σάκο για να κινηθεί άνετα. Υπάρχουν τρία είδη ισχιακής προβολής: η πλήρης ισχιακή στάση, η άμεση ισχιακή στάση και η ισχιακή με προβολή ποδιών. Στην πλήρη (ή αλλιώς διπλωμένη) στάση, τα πόδια του μωρού είναι διπλωμένα πάνω στο σώμα με τα γόνατα λυγισμένα. Στην άμεση ισχιακή στάση οι μηροί είναι λυγισμένοι αλλά τα πόδια είναι τεντωμένα προς τα πάνω. Τα χέρια είναι συνήθως τυλιγμένα γύρω από τα πόδια. Στην ισχιακή στάση με προβολή ποδιών οι μηροί είναι ελαφρώς λυγισμένοι και τα πόδια βρίσκονται πάνω από τον τράχηλο.

Κεγχροειδή κυστίδια

Φραγμένοι ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι αδένες, που εμφανίζονται υπό την μορφή λευκών κηλίδων, σε μέγεθος όσο το κεφάλι της καρφίτσας, επάνω στην μύτη, τα μάγουλα και το σαγόνι των νεογέννητών. Ευτυχώς, εξαφανίζονται μέσα σε μερικές εβδομάδες χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Κεφίρ

Ένα γαλακτοκομικό προβιοτικό ρόφημα, πολύ θρεπτικό, που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Είναι ευρέως γνωστό για τα οφέλη του στον οργανισμό, καθώς βοηθά τις διαδικασίες θεραπείας και συντήρησης.

κουντεπιέ

Προέρχεται από το γαλλικό "coup de pied" που σημαίνει κλωτσιά. Αναφέρεται στο επάνω μέρος του ποδιού από τα δάχτυλα έως τον αστράγαλο.

Κρανιακή πηγή

Τα νεογέννητα έρχονται στον κόσμο φέροντας δύο μαλακά σημεία, σαν τρυπούλες καλυμμένες με σκληρή μεμβράνη, στο κεφαλάκι τους. Αυτά ονομάζονται κρανιακές πηγές και είναι πολύ χρήσιμα ώστε να συμπιεστεί το κεφαλάκι του μωρού και να περάσει με επιτυχία τον γεννητικό σωλήνα. Η οπίσθια πηγή κλείνει συνήθως μέσα στους 4 πρώτους μήνες, ενώ η μεγαλύτερη, η πρόσθια, κλείνει μεταξύ 6 και 24 μηνών. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών της περιοχής. Αν όμως τύχει να παρατηρήσετε ότι το δέρμα επάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή είναι τεντωμένο, αν υπάρχει εξόγκωμα ή φυσικό βαθούλωμα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Ωστόσο, καλό θα ήταν για να προλάβουμε τυχόν ανησυχία σας, να σας ενημερώσουμε πως η κρανιακή πηγή είναι πιο βαθουλωτή όταν κρατάτε το μωρό όριο απ' ότι όταν το έχετε ξαπλωμένο ή σε πλάγια θέση.

λόχια

Τα φυσιολογικά απόβλητα μιας μήτρας που επουλώνεται. Η διάρκεια των λόχιων ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Ο μέσος όρος είναι τρεις εβδομάδες, μπορεί όμως να διαρκέσουν μόνο δύο ή να φτάσουν τις έξι. Ο θηλασμός συντομεύει τη διάρκεια των λόχιων, γιατί η ωκυτοκίνη που σηματοδοτεί την απέκκριση του γάλακτος προκαλεί και συσπάσεις που διευκολύνουν τη μήτρα να επανακτήσει το κανονικό της μέγεθος και σταματούν τις αιμορραγίες. Όση κι αν είναι η διάρκειά τους, η απέκκριση των λόχιων περνάει από τρία χωριστά στάδια, καθώς η μήτρα επουλώνεται. Τις πρώτες τρεις ή τέσσερις ημέρες τα λόχια είναι κόκκινα, έπειτα λιγοστεύουν σταδιακά και παίρνουν χρώμα καφέ ή ροζ, καθώς αποβάλλεται το εσωτερικό επίστρωμα της μήτρας. Τη δέκατη ημέρα έχουν χρώμα κιτρινωπό ή ασπριδερό. Τα λόχια πρέπει να έχουν την οσμή φρέσκου αίματος. Αν παρατηρήσετε δυσοσμία, ενημερώστε το γιατρό σας, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει μόλυνση. Τέλος, επί έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ταμπόν, επειδή υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Χρησιμοποιείτε μόνο καλής ποιότητας σερβιέτες.

Μέλι

Μία από τις πιο χρήσιμες και υγιεινές τροφές για το παιδί -και τον άνθρωπο γενικότερα- αφού περιέχει πλήθος βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, δεν πρέπει παρέχεται σε παιδιά κάτω των 12 μηνών γιατί μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή τους. Κι αυτό γιατί μπορεί να αναπτυχθεί το μικρόβιο της αλλαντίασης (που το παιδί μέσα στον πρώτο χρόνο δεν δύναται να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά), το οποίο να προκαλέσει οξεία τροφική δηλητηρίαση ή ακόμα και θάνατο. Κατά συνέπεια, πριν το πρώτο χρόνο, δεν δίνουμε στο παιδί μέλι, ακόμα κι αν είναι δικής μας παραγωγής, ούτε βουτάμε σε αυτό την πιπίλα για να το καθησυχάσουμε. Μετά τον πρώτο χρόνο, που ο οργανισμός έχει ωριμάσει και οργανωθεί καλύτερα για την καταπολέμηση του μικροβίου, μπορούμε να δίνουμε στο παιδί ένα με δύο κουταλάκια μέλι την ημέρα, είτε στο γάλα του, είτε στο γιαούρτι, είτε αντικαθιστώντας με αυτό την ζάχαρη στα γλυκά.

Μηκώνιο

Το αποτέλεσμα των πρώτων εντερικών κενώσεων του νεογέννητου. Ένα σκουροπράσινο , σχεδόν μαύρο, μείγμα από τις εκκρίσεις των πεπτικών αδένων, το χνούδι, τις χρωστικές ουσίες και τα κύτταρα από τα τοιχώματα του εντέρου. Τα μωρά συνήθως αποβάλλουν το μηκώνιο μέσα στις πρώτες 24 με 48 ώρες, οποτε είναι πολύ πιθανό και το δικό σας να το "περάσει" κατά την παραμονή του στο μαιευτήριο. Εάν όχι, επειδή καθαρίζεται δύσκολα, χρησιμοποιήστε κατά την αλλαγή μια μικρή ποσότητα βαζελίνης ή baby oil.

Ναυτία

Σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που περιλαμβάνει ζαλάδες και έμετο σε διάφορες περιόδους της ημέρας ή και όλη ημέρα. Υπάρχουν γυναίκες που δεν εμφανίζουν καθόλου το εν λόγω σύμπτωμα και άλλες που υποφέρουν από αυτό σε σημαντικά μεγάλο βαθμό, ώστε να τους δοθεί φαρμακευτική αγωγή.

Page:  « Prev 1 2 3 4 5 Next »
Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά