Το λεξικό των γονιών

Υπάρχουν 61 καταχωρήσεις στο λεξικό.
Αναζήτηση για όρους στο λεξικό
Αρχίζει με Περιέχει Ακριβής όρος Μοιάζει με
Όλα A B K R S T Α Β Γ Δ Ε Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Page:  « Prev 1 2 3 4 5 Next »
Όρος Ορισμός
Ομφάλιος λώρος

Πρόκειται για έναν σωλήνα από μια ουσία σαν ζελέ, ο οποίος περιέχει δύο αρτηρίες και μια φλέβα, και ενώνει το έμβρυο με τον πλακούντα. Το μήκος του φτάνει από μισό έως ενάμισι μέτρο και το πάχος του μέχρι και τα δύο εκατοστά. Η μία του άκρη καταλήγει στο σημείο που θα βρίσκεται αργότερα ο ομφαλός του μικρού σας και η άλλη συνδέεται με τον πλακούντα. Η φλέβα μεταφέρει στο έμβρυο την τροφή και το οξυγόνο που άντλησε ο πλακούντας από το αίμα σας και στη συνέχεια αφομοίωσε, ενώ οι αρτηρίες επιστρέφουν τα άχρηστα προϊόντα του εμβρύου στον πλακούντα που τα διοχετεύει στη συνέχεια στο κυκλοφορικό σας σύστημα. Με τη γέννηση του παιδιού σας λήγει και η θητεία του ανθεκτικού και ελαστικού αυτού σωλήνα, ο οποίος εξασφάλιζε στο μικρό σας τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του συστατικά, ενώ ταυτόχρονα του άφηνε όλα τα περιθώρια να κάνει όσες κινήσεις και τούμπες ήθελε στους 9 μήνες της ενδομήτριας διαμονής του. Έτσι, λοιπόν, μόλις κοπεί ο ομφάλιος λώρος κατά τον τοκετό, διακόπτονται οι δεσμοί ανάμεσα στο δικό σας αίμα και του μωρού, το οποίο γίνεται πια αυτόνομο. Τα υπολείμματα του ομφάλιου λώρου στην κοιλιά του νεογέννητου πέφτουν λίγες μέρες αργότερα, αφήνοντας στο σημείο εκείνο το ανεξίτηλο σημάδι που έχουμε όλοι μας: τον ομφαλό.

Περίνεο

Η περιοχή ανάμεσα στον κόλπο και τους σφιγκτήρες του πρωκτού.

Περιτόναιο

Μεμβράνη που περικλείει τα όργανα της κοιλιακής κοιλότητας

Προεκλαμψία

Διαταραχή της εγκυμοσύνης- επιπλοκή της υπερτασικής νόσου της κύησης.Χαρακτηρίζεται από απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, υπερβολικό οίδημα και λεύκωμα στα ούρα, ενώ εμφανίζεται σε τρεις μορφές, ελαφριά, μέτρια και βαριά.

Προεφηβεία

Το στάδιο που προηγείται της εφηβείας και που ξεκινά μεταξύ 9 και 13 ετών. Ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο σκόπελο που συναντούν οι γονείς στην ανατροφή του παιδιού, αφού τότε αρχίζουν οι ορμονικές αλλαγές, οι εξωτερικές αλλαγές και οι ψυχολογικές διαφοροποιήσεις.

Πρωτότοκες

Οι εγκυμονούσες που περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Πύαρ

Πύαρ ή πρωτόγαλα ονομάζεταιτο μητρικό γάλα των 2-3 πρώτων ημερών.Εχει κιτρινωπή όψη, λεπτή υφή, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αντισώματα. Είναι η ιδανική πρώτη τροφή του νεογέννητου μωρού σας, καθώς είναι εύπεπτο και επίσης έχει καθαρτικές ιδιότητες που βοηθούν το μωρό σας να αποβάλλει το μηκώνιο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι κάθε νεογέννητο θα πρέπει να λάβει το πύαρ και μάλιστα θα πρέπει να θηλάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά τον τοκετό και οπωσδήποτε μέσα στην πρώτη ώρα. Σε περίπτωση που το βρέφος γεννηθεί πρόωρα και δεν μπορεί να θηλάσει, τότε το πρωτόγαλα είναι καλό να καταψυχθεί στους -18 βαθμούς Κελσίου και να φυλαχθεί.

Ρήξη υμένων

Το γνωστό "σπάσαν τα νερά"! Οι υμένες είναι τα δύο περιβλήματα που σχηματίζουν τον ημιδιάφανο αμνιακό σάκο μέσα στον οποίο μεγαλώνει το μωρό σας. Ο σάκος αυτός, που περιλαμβάνει το αμνιακό υγρό, πρέπει να σπάσει μόνος του προς το τέλος των ωδίνων όταν η διαστολή έχει φτάσει τα 10 εκατοστά. Αυτό, ωστόσο, δεν συμβαίνει σε πολλές γυναίκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο σάκος σπάει λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι ωδίνες. Το υγρό αρχίζει να κυλάει είτε απότομα είτε υπό μορφή σταγόνων. Εάν το σπάσιμο των νερών γίνει σε μορφή σταγόνων βάλτε μια σερβιέτα και μείνετε όρθια για δέκα λεπτά. Στη συνέχεια ελέγξτε εάν τα υγρά είναι διαφανή σαν το νερό. Εάν είναι, σημαίνει ότι τα υγρά προέρχονται από τον αμνιακό σάκο. Τηλεφωνήστε αμέσως στο γιατρό σας ή στη μαία σας και πηγαίνετε στο Μαιευτήριο για να σας εξετάσουν. Εάν οι ωδίνες δεν έχουν ακόμα αρχίσει, δεν αποκλείεται να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Οι συσπάσεις είναι πιθανόν να αρχίσουν μέσα σε 24 με 48 ώρες. Στην περίπτωση που δεν ξεκινήσουν οι πόνοι μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, ο γιατρός σας μάλλον θα προχωρήσει σε τεχνητούς πόνους. Εάν τα υγρά που διακρίνετε στη σερβιέτα κιτρινίζουν, σημαίνει ότι είτε πρόκειται για ούρα είτε για εκκρίσεις του τέλους της εγκυμοσύνης. Εάν όμως έχουν πράσινο χρώμα θα πρέπει να πάτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο Μαιευτήριο και να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας. Το πράσινο χρώμα στα υγρά συνήθως προκαλείται όταν το μωρό αποβάλει μέσα στην κοιλιά της μητέρας το μηκώνιο. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται συνήθως σε γυναίκες που έχουν περάσει την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού.

Σαλμονέλα

Ένα γένος παθογόνων βακτηριδίων που προκαλούν ασθένειες στο στομάχι και τα έντερα. Συνολικά οι ασθένειες αυτές ονομάζονται σαλμονέλωση.

Σαλμονέλωση

Λοίμωξη που προκαλείται από ένα γένος παθογόνων βακτηριδίων, την σαλμονέλα.Τα κύρια συμπτώματα της είναι: Πυρετός,πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά, ναυτία, εμετός,διάρροια. Αυτά εμφανίζονται συνήθως από 6 έως 72 ώρες μετά την προσβολή από το βακτήριο και διαρκούν από 4 έως 7 ημέρες. Η ασθένεια τις περισσότερες φορές υποχωρεί μόνη της, χωρίς να χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ξεκούραση και λήψη πολλών υγρών.

Σιμεθικόνη

Η σιμεθικόνη έχει γρήγορη δράση για άμεσα αποτελέσματα και συνίσταται από την Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών. Είναι κατάλληλη για εγκύους, στη γαλουχία, διαβητικούς και για παιδιά από 6 ετών. Δεν έχει διαπιστωθεί καμία παρενέργεια και μπορεί να συγχορηγηθεί με φάρμακα αντιμετώπισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή και δυσκοιλιότητας.

Στοματίτιδα

Μόλυνση από τον μύκητα Candida Albigans. Συχνή σε νεογέννητα και βρεφη που θηλάζουν ή που χρησιμοποιούν μπιμπερό το οποίο δεν έχει επαρκώς αποστειρωθεί. Εκδηλώνεται με άσπρα στίγματα στην στοματική κοιλότητα, που ίσως αρχικά τα προσπαράσετε νομίζοντας πως είναι υπολείμματα γάλακτος. Σπεύστε στον γιατρό σας για αγωγή! Μην φοβάστε: η στοματίτιδα δεν είναι ούτε μεταδοτική ούτε επικίνδυνη.

Στραβισμός

Παθολογική κατάσταση κατά την οποία τα μάτια δεν είναι παράλληλα. Η συχνότητα εμφάνισης στραβισμού στα παιδιά είναι περίπου 4%.

Σύμφυση χειλέων αιδοίου

Η σύμφυση των χειλέων του αιδοίου είναι μια συχνή κατάσταση στα μικρά κορίτσια. Σε αυτήν, οι δύο πλευρές των χειλέων συνενώνονται στην μέση γραμμή μεταξύ τους και κρύβουν την είσοδο του κόλπου. Αυτή η συνένωση συνήθως σπάει και τα χείλη διαχωρίζονται μεταξύ τους φυσικά και στην πορεία του χρόνου, για την συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πριν την έναρξη της πρώτης περιόδου στο κορίτσι. Δεν χρειάζεται συνήθως καμία αντιμετώπιση ούτε συνιστάται, γιατί μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο και άγχος στο κορίτσι χωρίς λόγο. Σε κάποιες περιπτώσεις η πρόωρη αντιμετώπιση αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθούν εκ νέου και πραγματικές συμφύσεις που αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα.

Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερ

Μία διαταραχή με τρία βασικά χαρακτηριστικά: υπερκινητικότητα, αυθορμητισμό και έλλειψη προσοχής. Συνήθως εμφανίζεται πριν την ηλικία των 4 ετών, αλλά διαφεύγει της προσοχής, αφού σχεδόν όλα τα νήπια είναι ενεργητικά και ασυγκράτητα. Μέχρι και σήμερα η διάγνωση γίνεται με ερωτηματολόγια, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και το τεστ Παυλίδη για την επιβεβαίωση της νόσου σε ορισμένες κλινικές.

Page:  « Prev 1 2 3 4 5 Next »
Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά