Το λεξικό των γονιών

Υπάρχουν 61 καταχωρήσεις στο λεξικό.
Αναζήτηση για όρους στο λεξικό
Αρχίζει με Περιέχει Ακριβής όρος Μοιάζει με
Όλα A B K R S T Α Β Γ Δ Ε Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Page:  « Prev 1 2 3 4 5 Next »
Όρος Ορισμός
Συσπάσεις Braxton Hicks

Μη τακτικές συσπάσεις της μήτρας που παρουσιάζονται κατά την εγκυμοσύνη και γίνονται αντιληπτές εντονότερα στη διάρκεια του 3ου τριμήνου. Οι συσπάσεις αυτές δεν προκαλούν ούτε ωρίμανση ούτε διαστολή του τραχήλου.

Ταλκ

Το ταλκ ή καλύτερα η σκόνη τάλκης που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε από την παρουσία της στις βρεφικές πούδρες προέρχεται από ένα ορυκτό του μαγνησίου που περιέχει επίσης ίχνη σιδήρου και αργίλου. Ουσιαστικά η τάλκη είναι το μαλακότερο ορυκτό στην φύση, χαράζεται με το νύχι ενώ αφήνει μια λευκή γραμμή εάν συρθεί πάνω σε χαρτί. Η σκόνη της χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, οπότε σίγουρα θα την έχετε συναντήσει σε κάποια βρεφική πούδρα, άρωμα, αποσμητικό σώματος ή χώρου κτλ. Τα τελευταία 20 χρόνια διεξάγονται συχνές έρευνες που ερευνούν την σύνδεσή του ταλκ με τον καρκίνο (κυρίως ωοθηκών και πνευμόνων) χωρίς να έχουμε μέχρι σήμερα ξεκάθαρα αποτελέσματα. Ο Διεθνής Οργανισμός για τον Καρκίνο χαρακτηρίζει: Το ταλκ που περιέχει αμίαντο (τα τελευταία χρόνια έχει απαγορευτεί) ως «καρκινογενές στους ανθρώπους». Το ταλκ που δεν περιέχει αμίαντο ως «μη ταξινομημένο για πρόκληση καρκίνου στους ανθρώπους». Την κολπική χρήση του ταλκ χωρίς αμίαντο ως «πιθανόν καρκινογόνα στους ανθρώπους».

Τεστ Παυλίδη

Ένα υψηλής ακρίβειας βιολογικό τεστ για την διάγνωση της δυσλεξίας, της διάσπασης προσοχής και της παρορμητικότητας από την προσχολική κιόλας ηλικία. Είναι ασφαλές, γρήγορο και εύκολο, αφού ο εξεταζόμενος το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να παρακολουθεί σιωπηλά με το βλέμμα έναν φωτεινό ερεθισμό στην οθόνη του Η/Υ. Το τεστ εφευρέθηκε από τον καθηγητή Γ.Θ.Παυλίδη και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, ενώ ήδη πολλά διεθνώς φημισμένα πανεπιστήμια (Harvard, Columbia, Boston κτλ.) το έχουν αποκτήσει.

Τεχνητοί πόνοι

Οι πόνοι που θα σας προκαλέσει ο γιατρός σας με την χορήγηση συνθετικής ωκυτοκίνης προκειμένου να γεννήσετε, εάν αυτό απαιτείται. Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μία φυσιολογική εγκυμοσύνη ξεπερνά τις 294 ημέρες. Οπότε πρόκληση τοκετού γίνεται εάν δεν υπάρξουν συσπάσεις της μήτρας έπειτα απ’ αυτή την ημερομηνία.

Τύλος

Μικρή φουσκάλα ορατή στο κέντρο του άνω χείλους του μωρού που θηλάζει.Δεν είναι ανησυχητική ενώ εξαφανίζεται μόνη της μετά από ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Υπερκινητικότητα

Μια διαταραχή που σχετίζεται με την αυξημένη κινητική δραστηριότητα και παρορμητικότητα σε σχέση με την ηλικία του παιδιού και το στάδιο ανάπτυξής του. Συνήθη συμπτώματα : κουνάει χέρια- πόδια, κουνιέται στην καρέκλα του, συνεχώς τρέχει ή σκαρφαλώνει, μιλάει πολύ, διακόπτει συχνά ή επιβάλλει την παρουσία του στο παιχνίδι, δεν περιμένει σε σειρά κτλ. Το υπερκινητικό παιδί συχνά δυσκολεύεται να συγκεντρώσει την προσοχή του σε ένα αντικείμενο ή μια δραστηριότητα. Τότε λέμε πως παράλληλα παρουσιάζει Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής.

Υστρεροσαλπιγγογραφία

Ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων με την χρήση σκιαγραφικού

Φθορίαση

Πάθηση των δοντιών κατά την οποία η αδαμαντίνη παρουσιάζει κηλίδες λευκού ή καστανού χρώματος, ενώ η εξωτερική επιφάνεια του δοντιού γίνεται τραχιά και εύθρυπτη. Οφείλεται σε υπέρμετρη λήψη φθορίου κατά την περίοδο διάπλασης των δοντιών ως αποτέλεσμα του υπέρμετρου ζήλου μερικών γονιών, που φροντίζουν τα δόντια των παιδιών τους με σκευάσματα φθορίου και συχνές φθοριώσεις, σε συνδυασμό με το νερό ορισμένων περιοχών που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Εάν το νερό της περιοχής σας έχει πολύ φθόριο, συζητήστε με τον οδντίταρο σας το ενδεχόμενο να πίνει το παιδί νερό της βρύσης μέχρι τα 7-8 του χρόνια και, παράλληλα, να λαμβάνεισυνταγογραφημένα συμπληρώματα φθορίου. Τέλος, εάν το παιδί σας ήδη πάσχει από φθορίωση, απευθυνθείτε και πάλι στον γιατρό σας, αφού αυτός και μόνος αυτός μπορεί να απαλλάξει τα δόντια του παιδιού σας από τις δυσχρωμίες.

Φθόριο

Χημικό στοιχείο που σε μορφή ανόργανων ενώσεων περιέχεται βασικά στα κόκκαλα των ζώων και του ανθρώπου και ιδιαίτερα στα δόντια. Στον οργανισμό το φθόριο εισέρχεται με το πόσιμο νερό, στο οποίο περιέχεται με φυσικό ή τεχνητό τρόπο. Επιπλέον, άλατα φθορίου προσθέτονται σε διάφορα σκευάσματα στοματικής υγιεινής, όπως οδοντόπαστες και στοματοπλύματα με σκοπό την ενίσχυση της αντοχής των οδοντικών ιστών στην τερηδογόνο δράση. Ως εκ τούτου, η ανεπάρκεια φθορίου στον οργανισμό προκαλεί τερηδόνα στα δόντια , ενώ η αυξημένη ποσότητα προκαλεί φθορίαση. Όταν ανευρίσκεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνο, γιατί δεσμεύει πολλά βιολογικά χρήσιμα στοιχεία (φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α.) οπότε διαταράσσεται το ισοζύγιό τους στον οργανισμό.

Φίμωση

Η φίμωση είναι το στένωμα της δερματικής πτυχής που βρίσκεται στην άκρη του πέους (ακροποσθίας), έτσι ώστε να μην μπορεί να αποκαλύπτεται η βάλανος του πέους. Είναι μια κατάσταση πολύ συχνή στα παιδιά, αλλά σπάνια παθολογική: κατά τη γέννηση τα περισσότερα νεογνά έχουν φίμωση, στην ηλικία περίπου των 3 ετών το ποσοστό φθάνει στο 5% και στην ηλικία των 17 ετών είναι γύρω στο 1%.Η σοβαρή φίμωση στα βρέφη είναι αποτέλεσμα συγγενούς ανωμαλίας ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά οφείλεται σε απότομους χειρισμούς, χρόνια λοίμωξη και κακή υγειινή στην περιοχή.

Φραουλοειδές αιμαγγείωμα

Σημάδι της γέννησης που προξενείται από διευρυμένα και αυξημένα σε αριθμό αγγεία της συγκεκριμένης περιοχής. Μπορεί να μην απειλεί άμεσα την ζωή του μικρού σας, αλλά πρέπει να το δεί παιδοδερματολόγος αφού, εάν είναι μεγάλο σε μέγεθος και σε εμφανές σημείο και δεν θεραπευτει, μπορεί να έχει ψυχολογικές προεκτάσεις, λόγω της αντιαισθητικής εικόνας του.

Φυλικό οξύ

Μια βιταμίνη τύπου Β, η οποία προφυλάσσει το έμβρυο από γενετικές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως είναι οι ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης (π.χ.δισχιδής ράχη), αλλά και μειώνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό λιποβαρές. Ακόμα, έρευνες έχουν δείξει πως το φυλικό οξύ ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο της αποκόλλησης του πλακούντα και της προεκλαμψίας , δύο καταστάσεων που ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων. Η πιο σημαντική περίοδος για να λαμβάνετε φυλικό οξύ είναι 2-3 μήνες προ της επίτευξης εγκυμοσύνης, πρίν δηλαδή να αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να μείνετε έγκυος. Ο λόγος είναι πως "γεμίζουν οι αποθήκες" του οργανισμού από αυτήν την τόσο απαραίτητη βιταμίνη κι έτσι αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να υπάρξει μια καλή έκβαση στην κύηση! Επομένως, είναι μια πολύ καλή ιδέα να ξεκινήσετε να λαμβάνεται φυλικό οξύ αμέσως μόλις αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη ή να παίρνετε γενικά κάποιες πολυβιταμίνες που περιέχουν φολικό οξύ(πάντα με την συμβουλή του γυναικολόγου σας).

Χλόασμα

Εκτεταμένες καφέ κηλίδες με ακανόνιστο σχήμα και μέγεθος στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος, που μπορεί να παρουσιαστούν στην εγκυμοσύνη. Μερικές φορές ονομάζεται και «μάσκα της εγκυμοσύνης».

Ψευδάργυρος

Ένα απαραίτητο μέταλλο το οποίο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε πολύ μικρές ποσότητες, γι αυτό και ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά. Είναι το μέταλλο με την υψηλότερη συγκέντρωση στο ανθρώπινο σώμα αμέσως μετά τον σίδηρο. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες, ενώ βοηθά στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων. Συμμετέχει επίσης στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και επιπλέον έχει πρωτεύουσα σημασία για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τέλος, το νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο που είναι σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα (μοσχαρίσιο, χοιρινό κρέας και αρνί), τα ψάρια, τα πίτουρα σιταριού, τα αβγά, οι ξηροί καρποί, τα κρεμμύδια, οι ηλιόσποροι και το σιτάρι. Μια δίαιτα μπορεί να είναι ανεπαρκής σε ψευδάργυρο όταν είναι χαμηλή σε πρωτεΐνη και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά. Παρότι η έλλειψη ψευδαργύρου είναι σπάνια, σήμερα τα άτομα που την παρουσιάζουν ολοένα και αυξάνονται λόγω του ότι η τροφή γίνεται ολοένα και πιο ραφιναρισμένη.

Ωκυτοκίνη

Μία φυσική ορμόνη από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης του εγκεφάλου, η οποία προκαλεί συσπάσεις της μήτρας. Οι γιατροί συνηθίζουν να χορηγούν συνθετική ωκυτοκίνη, είτε με ενδοφλέβια ένεση είτε από το στόμα, για την τεχνητή έναρξη του τοκετού, όταν αυτό απαιτείται.

Page:  « Prev 1 2 3 4 5 Next »
Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά