Το λεξικό των γονιών

Υπάρχουν 61 καταχωρήσεις στο λεξικό.
Αναζήτηση για όρους στο λεξικό
Αρχίζει με Περιέχει Ακριβής όρος Μοιάζει με
Όλα A B K R S T Α Β Γ Δ Ε Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Page:  1 2 3 4 5 Next »
Όρος Ορισμός
Asperger

Σύνδρομο που διαγιγνώσκεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες και περιγράφεται ως διαταραχή της κοινωνικότητας με περιορισμένο εύρος ενδιαφερόντων, με φυσιολογική νοημοσύνη και χωρίς διαταραχή στον λόγο. Ο λόγος αυτών των παιδιών συχνά περιγράφεται ως ιδιόμορφος και επιτηδευμένος («μεγαλίστικος») και συνήθως εστιάζουν τις συζητήσεις τους σε ασυνήθιστα θέματα.

Rast test

Εξέταση αίματος για τον εντοπισμό των αλλεργιογόνων ουσιών στις οποίες ένα άτομο εφανίζει αλλεργία. Πιο συγκεκριμένα, κατά την εφαρμογή του το ύποπτο αλλεργιογόνο δεσμεύεται σε ένα αδιάλυτο υλικό και ο ορός του ασθενούς προστίθεται. Αν ο ορός περιέχει αντισώματα στο αλλεργιογόνο, τα αντισώματα θα συνδεθούν με το αλλεργιογόνο. Εχει πολύ υψηλή εξειδίκευση και είναι εξαιρετικά πιο ευαίσθητη, σε σύγκριση με τις υποδόριες δοκιμές. Σε γενικές γραμμές, η μέθοδος της δοκιμής αίματος έναντι της ευαισθησίας με δερματικό έλεγχο έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει η αντιϊσταμινική αγωγή. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχει έκζεμα το Rast test μπορεί να γίνει, ενώ η δερματική δοκιμασία όχι πάντα. Τα RAST χρησιμοποιούνται συχνά για να ελέγχονται αλλεργίες όταν: • απαιτείται η διακοπή ενός ύποπτου, αλλά απαραίτητου φαρμάκου • ο ασθενής πάσχει από σοβαρές δερματικές παθήσεις, όπως το εκτεταμένο έκζεμα ή η ψωρίαση • ο ασθενής έχει τόσο υψηλό επίπεδο ευαισθησίας σε ύποπτα αλλεργιογόνα και η οποιαδήποτε χορήγηση των εν λόγω αλλεργιογόνων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές παρενέργειες.

Sit-in

O γονιός (ή και οι δύο γονείς) μπαίνει στο δωμάτιο, κλείνει πίσω του την πόρτα και κάθεται σε μια καρέκλα μπροστά στην είσοδο του παιδικού δωματίου. Με ήρεμη φωνή λέει στο παιδί: «Δεν αποδέχομαι άλλο αυτό που κάνεις (π.χ. το ότι χτυπάς και βρίζεις τα άλλα παιδιά κ.ά.). Θα μείνω εδώ και θα περιμένω από εσένα τις προτάσεις σου για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον». Ο μπαμπάς (ή η μαμά) δεν πρέπει να ανοίξει διάλογο με το παιδί, να το προκαλέσει ή να απαντήσει στις προκλήσεις του. Αν το μικρό απλώσει το χέρι του, μπορεί να αμυνθεί, αλλά όχι με φωνές ή ανταποδίδοντας το χτύπημα. Στην περίπτωση που το παιδί κάνει σοβαρές προτάσεις για τη λύση του προβλήματος, θα πρέπει ο γονιός να τις συζητήσει μαζί του. Αν πάλι το παιδί δεν προτείνει τίποτε, τότε ο γονιός θα πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιο (μισή ή μία ώρα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού). Αν τελικά το «Sit-in» δεν φέρει αποτέλεσμα, μπορεί να το επαναλάβει την επόμενη ή τις επόμενες μέρες. Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, η συμπεριφορά του παιδιού καλυτερεύει ύστερα από μερικά «Sit-in». Προσοχή όμως! Το «Sit-in» δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά από κάποιον καβγά.

trans λιπαρά

Φυτικά έλαια στα οποία έχει προστεθεί υδρογόνο

Αιμογλοβίνη

Μία πρωτεϊνική ένωση του αίματος, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Πιο συγκεκριμένα στην διαδικασία αυτή καθοριστικό ρόλο παίζει ο σίδηρος,ο οποίος έχει υψηλότατη τάση σύνδεσης με το οξυγόνο και χαμηλότερη με το διοξείδιο του άνθρακα.

Αναπτυξιακή καθυστέρηση

Ένα παιδί θεωρείται ότι παρουσιάζει αναπτυξιακή υστέρηση όταν λειτουργεί /αποδίδει πολύ πιο κάτω από την ηλικία του σε τουλάχιστον 2 τομείς από τους ακόλουθους: γνωστικές ικανότητες, λόγος, αυτονομία, κοινωνικότητα,ικανότητα οργάνωσης.

Αναφυλαξία

H πιο σοβαρή μορφή αλλεργίας. Αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και ορθά μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Ευτυχώς, όμως, είναι σχετικά σπάνια, αφού παρουσιάζεται σε 30 ανθρώπους κάθε 100.000 πληθυσμού. Εκδηλώνεται απότομα και παρουσιάζονται συμπτώματα από το δέρμα, τους πνεύμονες και την καρδιά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μερικά λεπτά μέχρι και δυο ώρες μετά την επαφή του ατόμου με τον παράγοντα που τον ενοχλεί. Τέτοιοι μπορεί να είναι τα φάρμακα, τα τσιμπήματα εντόμων(συνήθως μέλισσα, σφήγκα, αράχνη) και οι τροφές (κυρίως τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το γάλα και το αυγό)

Β χοριακή γοναδοτροπίνη (bCG)

Η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η οποία παράγεται από τον πλακούντα με την πραγματοποίηση της εμφύτευσης του ωαρίου, μία εβδομάδα περίπου μετά την γονιμοποίησή του. Η τιμή της συνεχίζει να ανεβαίνει μέχρι περίπου την 10η-12η εβδομάδα, οπότε και σταθεροποιείται ή αρχίζει να μειώνεται. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει μια μοναδική φυσιολογική τιμή για την β χοριακή γοναδοτροπίνη, αλλά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά.

Β χοριακή εξέταση

Μία εξέταση αίματος που εξάγει αξιόπιστα συμπεράσματα για την ύπαρξη ή μη εγκυμοσύνης, ακόμα και μία εβδομάδα μετά την σύλληψη. Μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο, διαρκεί όσο μια απλή εξέταση αίματος και τα αποτελέσματά της βγαίνουν σε περίπου μία ώρα. Αυτό που ουσιαστικά μετριέται κατά την εξέταση είναι η τιμή της β χοριακής γοναδοτροπίνης.

Βιοφυσικό προφίλ

Πρόκειται για μία εξέταση που πραγματοποιείται για να αξιολογηθεί η ευεξία του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Περιλαμβάνει υπερηχογράφημα και ένα τεστ παρακολούθησης του εμβρύου, γνωστό ως «τεστ χωρίς στρες».

Γονίδια

Γονίδιο είναι η μικροσκοπική ενότητα DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ), που περιέχεταισε κάθε χρωμόσωμα, το οποίο επίσης αποτελείται από DNA. Μέσα στον πυρήνα κάθε κυττάρου του σώματος υπάρχουν περίπου 50.000 διαφορετικά γονίδια, μοιρασμένα στα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Τα μισά από τα γονίδια του μωρού προέρχονται από τη μητέρα και τα άλλα μισά από τον πατέρα. Κάθε ωάριο και σπερματοζωάριο περιέχει διαφορετικό μείγμα από τα γονίδια των γονέων, ώστε κάθε παιδί να κληρονομήσει μια διαφορετική και μοναδική επιλογή γενετικών δεδομένων σε σχέση μ’ εκείνη των αδερφών του. Το μεγαλύτερο μέρος των γονιδίων μας εξομοιώνεται, όμως μερικά γονίδια είναι επικρατέστερα. Έτσι, το γονίδιο που επικρατεί, π.χ. για το καστανό χρώμα των ματιών, κυριαρχεί πάνω στο υποτακτικό γονίδιο για το γαλάζιο χρώμα των ματιών.

γόνιμες ημέρες

Το διάστημα που θεωρείται πιθανότερη η επίτευξη της σύλληψης. Συνήθως η περίοδος που ξεκινά 72 ώρες πριν την ωορρηξία και τελειώνει 24 ώρες μετά από αυτήν.

Δερματική δοκιμασία

Τρόπος προσδιορισμού της αλλεργιογόνου ουσίας σε αλλεργικά άτομα. Οι δερματικές δοκιμασίες είναι δύο ειδών: α) διά νυγμού και β) ενδοδερμικές Στην πρώτη τοποθετούνται σταγόνες αλλεργιογόνων εκχυλισμάτων στην καμπτική επιφάνεια του αντιβραχίου (ενίοτε και στην πλάτη) και, στην συνέχεια, με ειδική βελόνα τσιμπούν το δέρμα δια μέσου της σταγόνας. Στην δεύτερη, μια σταγόνα εκχυλίσματος διοχετεύεται στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος και σχηματίζει μια μικρή φυσαλίδα. Και τις δύο περιπτώσεις οι ειδικοί αλλεργιολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν την παρουσία αντισωμάτων στο αλλεργιογόνο. Εάν κάποια δοκιμασία βγει θετική τότε ίσως να έχετε ευαισθητοποιηθεί στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Πάντως, και οι δύο μέθοδοι είναι απλές και έχουν μικρό κόστος. Η μέθοδος δια νυγμού είναι ασφαλής και μπορεί να ελέγξει ταυτοχρόνως πολλά αλλεργιογόνα. Η ενδοδερμική μέθοδος είναι μεν περισσότερο ευαίσθητη για ορισμένα αλλεργιογόνα έχει όμως μικρότερη ειδικότητα (μπορεί να αποκαλύψει ασήμαντα αλλεργιογόνα ή εκείνα που δεν προκαλούν συμπτώματα). Και στις δύο περιπτώσεις η ανάγνωση των αποτελεσμάτων γίνεται μετά από 15-20 λεπτά. Η θετική αντίδραση χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό οίδημα και κοκκινίλα (αντίδραση παρόμοια με εκείνη που ακολουθεί το τσίμπημα ενός κουνουπιού). Το μέγεθος της αντίδρασης καθορίζει και την έντασή της.

δοκοσαεξανοϊκό οξύ

Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) ανήκει στην κατηγορία των ω-3 λιπαρών οξέων και η σημασία του φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντική, ειδικά όσον αφορά τα πρόωρα νεογνά, διότι η ταχεία ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς επιτελείται το τελευταίο τρίμηνο της κύησης και το πρώτο τρίμηνο της ζωής.

Εκλεκτική αλαλία

Απουσία λόγου που παρουσιάζει το παιδί σε επιλεγμένα περιβάλλοντα και καταστάσεις, ενώ κανονικά δεν παρουσιάζει καμία γλωσσική διαταραχή.

Page:  1 2 3 4 5 Next »
Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά