Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 02:55 ΠΑΙΔΙ & ΕΦΗΒΟΣ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Εκτύπωση PDF

Ζήλεια μου…

Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το συναίσθημα της ζήλειας

Η ζήλεια δεν κάνει σπάνια την εμφάνισή της σε μικρές ηλικίες. Μπορεί να μοιάζει ένα «αθώο» συναίσθημα μιας και μπορεί να το βιώσει ένα παιδί, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να του δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα μέχρι και να χαλάσει μια φιλία. Προσπαθήστε να εντοπίσετε εγκαίρως τα σημάδια της ζήλειας και να τα καταπολεμήσετε, βοηθώντας το μικρό σας να νιώθει σιγουριά για τον εαυτό του.  

Ακούστε το. Αφήστε το να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του και δείξτε κατανόηση αποφεύγοντας τις συμβουλές. Πείτε κάτι του τύπου «καταλαβαίνω πόσο πολύ σου αρέσουν οι μπούκλες της φίλης σου» και διηγηθείτε του ένα ανάλογο παράδειγμα από τη δική σας εμπειρία, έτσι ώστε να μην πιστεύει ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που αισθάνεται έτσι.   

Δείξτε του ότι δίνετε μεγαλύτερη αξία στην προσωπικότητα παρά στα υλικά αγαθά ή την εμφάνιση. Εκθειάστε λόγου χάρη το χιούμορ του φίλου σας ή του φίλου του και όχι τα παπούτσια ή το καινούργιο φόρεμα. Όταν αυτό γίνεται συχνά θα μάθετε το μικρό σας πώς να μην δίνει τόση σημασία στα υλικά αγαθά.

Φροντίστε παράλληλα να εκφράζεστε θετικά για την προσωπικότητα και τις ικανότητες του παιδιού σας ώστε να αισθάνεται σιγουριά για τον εαυτό του. 

Βοηθήστε τη να μετατρέψει τη ζήλεια σε φιλοδοξία. Αν το αντικείμενο της ζήλειας του είναι κάποιο βραβείο ή οι βαθμοί στην τάξη ενθαρρύνετε το παιδί σας να θέτει προσωπικούς στόχους για να πετύχει τα παραπάνω. Αν επιτύχει τους στόχους, π.χ. διαβάζοντας περισσότερο, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του απομακρύνοντας και τα αρνητικά συναισθήματα. 

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά